Kutatók éjszakája - Székesfehérvár

Az idei Kutatók Éjszakáján is öt fehérvári helyszínen várták az érdeklődőket városszerte. A tinédzserek mellett leginkább családok kisebb gyerekekkel látogatták az érdekesebbnél-érdekesebb fehérvári programokat. Fehérváron a Grundfos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Óbudai Egyetem, a Terkán Lajos Csillagvizsgáló és a Progresszió Mérnöki Iroda várta a látogatókat. 
Az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karán a drónokról, légifelvételek és térképek alapján a város fejlődéséről is hallhattak sok érdekességet a látogatók. Idén is játszhattunk eredeti Comodore 64 és VT Computerrel, korabeli játékprogramokkal, de a digitális világ kezdeti "mérföldkövei" mellett a 3D nyomtatásról, robotikáról is szerveztek programokat. Az egyik legnépszerűbb teremben a pneumatika világágába engedtek betekintést, ahol az egyszerű lufifújáson túl (ami nem is annyira egyszerű) bonyolult gyártósorok miniatürizált változatát a gyerekek maguk is működtethették.
Pénteken délutántól késő estig a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyíltak a városban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumában különleges vizsgálatok világát ismerhették meg a látogatók és a Progressio Mérnöki Iroda mellett a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló is megnyitotta kapuit.
A minap 10 éves fehérvári jelenlétét ünneplő Grundfos idén is megnyílt a fehérváriak előtt. Óránként induló gyárlátogatásokon olyan helyekre lehetett bejutni, ahol a világ minden részére készülő hatalmas szivattyúk készülnek. Megnézhettük azt a tesztrészleget, ahol 70 fehérvári mérnök dolgozik és vesz részt a fejlesztésben illetve a tesztelésben. A gyárlátogatáson túl idén is kedveskedett a dán szivattyúóriás a gyerekeknek, akik a szivattyúk gyártásához használatos pici alkatrészekből azt építettek, amit csak szerettek volna.

A képre kattintva nagyobb formátumban jelenik meg. kutatok07 min  kutatok17 min

GYIK

Mi az az INKUBÁTOR-RENDSZER, INKUBÁTORHÁZ?
A legutóbbi Közgyűlésen elfogadott megfogalmazás alapján: Vállalkozói inkubátor minden olyan létesítmény, amelynek célkitűzése, hogy kezdő mikro- és kisvállalkozásokat, vagy új fejlődési (innovációs) szakaszba lépő mikro-, kis- és középvállalkozásokat a maga eszközrendszerével az induló, vagy átmeneti szakaszban segítse.

PÉNZÖSSZEGGEL TÁMOGATJA-E A VÁLLALKOZÁSOKAT?
Pénzösszeggel nem támogatja a kisvállalkozásokat. Ellenben a számukra nyújtott szolgáltatások  – piaci árnál jóval kedvezményesebb – díjazása bizonyos tekintetben pénzügyi támogatás, hiszen költségcsökkentő tényező.

ÁLTALÁBAN MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJT A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA?
A legelső megemlítendő szolgáltatás a kedvezményes iroda és műhely bérleti lehetőség. Minden inkubátorház nyújtja az általános irodai szolgáltatásokat, úgymint gépelés, nyomtatás; számítógépes munkák; emellett fénymásolással, faxolási, tárgyalóterem bérleti lehetőséggel valamint tanácsadással állnak rendelkezésre. A felsoroltak mellett természetesen számos egyéb szolgáltatás megtalálható az inkubátorházakban, de azok már nem egységesek. Sok helyen kínálnak székhelyszolgáltatást, és különböző tanácsadásokkal állnak a vállalkozások rendelkezésére, a jogi tanácsadástól az innovációs tanácsadásig.

HOL VANNAK AZ ORSZÁGBAN INKUBÁTORHÁZAK?
Magyarországon nem létezik egységes szakmai szempontrendszer arra vonatkozóan, hogy kik, milyen szolgáltatásokkal minősülnek inkubátorháznak, ellenben az ipari parkok szigorú szabályozásával. A szövetség tagsága sem kötelező, így nem létezik hazánkban pontos adat a működő inkubátorházak számával kapcsolatban. Kérjük tekintse meg Tagjaink oldalunkat, ahol részletesebb információt talál az inkubátorokról.

MIBŐL “ÉLNEK” AZ INKUBÁTORHÁZAK?
A legfontosabb bevételi lehetőségünk a bérleti díjakból származik, emellett a szolgáltatások bevételeiből. A hiányzó összegeket a legtöbb inkubátorház pályázatokból próbálja pótolni.

MIK AZOK AZ ATI-K?
Akkreditált technológiai inkubátor. A Nemzeti Innovációs Hivatal, mint akkreditációs szervezet 2013. év nyarán hirdette meg pályázatát, melynek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása.

A pályázaton első körben 4 szervezet kapta meg az ATI címet:
– ACME Labs Zrt.
– Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt. (http://ceis.hu/aktualis%20hir%205.html )
– Digital Factory Zrt.
– iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.

Üzleti és nonprofit fejlesztéseket díjaz az Invitech Solutions

Az idén már nyolcadik alkalommal kiírt pályázaton Business, valamint a Nonprofit és civil kategóriákban lehet indulni. Az infokommunikációs megoldásszállító cég szemlélete a pályázatban is visszaköszön, hiszen céljuk, hogy az itthon kitalált ötleteket lehetőség szerint, minél nagyobb arányban sikerüljön itthon megvalósítani.

Business kategóriában olyan innovatív, lehetőség szerint egyedi beruházási-, fejlesztési ötletek vagy projekttervek bemutatását várják, amelyek felhasználása nemcsak a pályázó, hanem mások üzleti sikereihez is hozzájárulhat.

A cégek mellett a különböző intézmények pályázatait is szívesen fogadja a neves szakemberekből álló zsűri, akiknek listáját év végéig hozzák nyilvánosságra. A Business kategóriában mérettől függetlenül bármely hazai vállalkozás vagy intézmény elindulhat.

Nonprofit és civil kategóriában pedig olyan projekteket várnak, amelyek élhetőbbé tehetik környezetünket, legyen szó fenntarthatóságról, oktatásról, egészségügyről, felzárkóztatásról vagy éppen esélyegyenlőségről. Erre a pályázatra értelemszerűen a civil és nonprofit szervezetek nevezéseit várják – szintén mérettől függetlenül. Tovább a teljes cikkre