1990-91

Éppen 30 éve annak, hogy Magyarországon is megjelent egy korábban világszerte ismert és sikeresen alkalmazott vállalkozás-segítő, - támogató eszköz, a vállalkozói inkubáció. Nagy szükség volt erre, hiszen a hazai nagyvállaltok megszűnése, átalakulása, változása miatt igen sokan – többségük kényszerhelyzetben – indítottak saját vállalkozást. A vállalkozási ismeretek, tapasztalatok hiánya azonban szervezett, központi támogatási eszközrendszert igényelt. E felismerés hozta létre 1991-ben egyesületünket, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségét. A VISZ feladata volt a sorra létrejövő inkubátorházak működésének összehangolása, a kiépült országos hálózat fenntartása, kapcsolattartás a mindenkori gazdasági kormányzattal. Néhány év elteltével már 30-40 inkubátorház szolgálta ki a kisvállalkozásokat képzésekkel, tanácsadással, infrastrukturális háttér biztosításával. Az eltelt 30 év számos eredményt, rengeteg tapasztalatot jelentett, ezzel együtt számos változást is hozott.

Ebben a sorozatban szeretnénk bemutatni néhány dokumentumot a régmúlt időkből, felhasználva saját emlékeinket, valamint az Arcanum adatbázisát.

Amennyiben Önöknek is van olyan régi dokumentum, kép, feljegyzés, amit szívesen megosztanának velünk, küldjék el az info@visz.hu e-mail címünkre. Hozzájárulásuk esetén azokat megjelentetjük későbbi hírlevelünkben és/vagy az egyesületünk www.visz.hu honlapján

 (-szerk -)

Pesti Hírlap - 1990. december 29.

INKUBÁTORHÁZAK KÉSZÜLŐBEN

Interjú dr. Tibor Ágnessel, a SEED Kisvállalkozás Fejlesztési Alapítvány igazgatójával:
Részlet a cikkből:

PH: - A Magyar Vállalkozás Fejlesztési Alapítványtól kaptak 50 millió forintot, hogy létrehozzanak inkubátorházakat. Most hol áll ez a dolog?
: - ....... Amikor felmerült az inkubátorház létrehozásának igénye, megkértek minket, hogy szakértőként vegyünk részt az előkészítő munkákban, vagyis felhatalmazást kaptunk arra, hogy a kuratórium által erre az évre felajánlott 50 millió forintnak az elosztásában szakvéleményt adjunk. A koncepciónk az volt, hogy az önkormányzatokAmikor felmerült az inkubátorház létrehozásának igénye, megkértek minket, hogy szakértőként vegyünk részt az előkészítő munkákban, vagyis felhatalmazást kaptunk arra, hogy a kuratórium által erre az évre felajánlott 50 millió forintnak az elosztásában szakvéleményt adjunk. A koncepciónk az volt, hogy az önkormányzatokkell hogy megvegyék az inkubátorház épületét, mert ez óriási összeget emészt fel, s az ő feladatuk a helyi vállalkozás élénkítés. Az 50 millió forint csak a legmegfelelőbb épület legszükségesebb átalakítására, illetve az inkubátorház beindítására fordítható. Benne foglaltatik továbbá az inkubátorház vezetőjének első bére. Valószínű, hogy hamarosan lesz inkubátorház Kecskeméten, Tatabányán, Nyíregyházán, Budapesten, Kaposváron és Ózdon.

A teljes cikk ITT olvasható!

Figyelő 1991. június 6.

Újsághír: Megalakult a VISZ!

Figyelo 19910606(Előzmények: 1991 tavaszán Pittsburgh-ben egy amerikai tanulmányúton tartózkodó magyar delegáció megalapította a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségét. A hirtelen alapítás oka az volt, hogy ily módon lehetett megpályázni egy támogatást, amely kelet-magyarországi vállalkozói inkubátorok létrehozását célozta, hogy ezzel is segítsék a munkanélküliség csökkentését, ami a hagyományos nehézipar összeomlása miatt igen magas volt a térségben. Több városban is megkezdték az inkubátor program fejlesztését. Ózd, Nyíregyháza és Szeged önkormányzata ingatlant biztosított kiürített laktanyákban, vagy más üressé vált épületek átadásával. Kecskeméten a Wales-i herceg támogatásával jött létre egy brit magyar alapítvány egy inkubátorház létrehozására.)

(A bírósági bejegyzés rövidesen megtörtént, 1991. augusztus 26- dátummal. Ezt az időpontot tekintjük a szövetség hivatalos "születésnapjának".)

 

A sajtó segít az inkubáció megismertetésében:

Magyar Nemzet 1991. július 4.

Mire jó az inkubátorház?

„Egy-két éve feldobott téma a magyar gazdaságban az inkubáció, pontosabban az inkubátorház-rendszer. A tengernyi nyilatkozatnak, rendezvénynek köszönhetően pedig már-már úgy ívódik e fogalom a köztudatba, mintha valójában „keltetők” garmadája várná az induló vállalkozókat, hogy megóvja őket a piaci környezetben rájuk leselkedő megannyi veszélytől. Pedig erről szó nincs. Mindössze próbálkozásokról beszélhetünk, hiszen a gyakorlatban egyetlen inkubátorház sem működik Magyarországon.” Olvassa el a cikket!

 

Figyelő 1991.07.11

Szeged

„Miközben különféle okokra hivatkozva a vállalkozás-segítő inkubátorház program indulása jó egy évet várat már magára, egy szegedi kft 30 vállalkozó befogadására alkalmas vállalkozóházat hozott létre – tisztán üzleti alapon.”

(Ez még nem inkubátorház, de már hasonlít.) Olvassa el a cikket!

Magyar Hírlap 1991. augusztus 16

Megnyílt az első….

„Az első magyar inkubátorház azonban minden különösebb országos hírverés nélkül megnyitotta kapuit Szegeden.”

Ez már nem üzleti alapon, ahogy a Figyelő 1991. július 11-i számában megjelent cikkben olvashattuk.

A teljes cikk

A bíróság bejegyezte a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségét!

1991. augusztus 26.

Ez a dátum szerepel a Fővárosi Törvényszék hivatalos bejegyzésében. (A dokumentum alapján ez már a 2. határozat volt, azonban az első határozatról nem találtunk adatot, így ezt a dátumot tekintjük „hivatalos születésnap”-nak.)

 Itt illik megemlíteni, hogy kik voltak az alapító tagok:

Szervezetek: Coopsystem Budapest Kft.  *  DN Starter Kft. (Tatabánya) * PRIMOM Alapítvány (Nyíregyháza) * Régió Kft. (Ózd) * SEED Alapítvány (Budapest) * Talent Kft. (Szeged)

Magánszemélyek:   Dr. Fónagy János * Kalmár Melinda * Kovács István (Primom) * Németh István (Talent) * Nagy Csaba